Νέα

ΜΕΛΙ Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το μέλι: Θρεπτική αξία, ποιότητα και αυθεντικότητα.

Παραγωγή μελιού

Aπό την αρχαιότητα, οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι λαοί θεωρούσαν το μέλι καθημερινό σύμμαχο για την υγεία τους. Το ταξίδι από τη μέλισσα στο βάζο ξεκινά με το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη  και τις εκκρίσεις  μελιτοφόρων δασικών φυτών ή εντόμων.  Τα ένζυμα, που έχουν στο σάλιο τους, διασπούν τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Στην συνέχεια, οι μέλισσες αποθηκεύουν τις ουσίες αυτές στις κερήθρες, για να θρέψουν την κυψέλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, οι μέλισσες αποβάλλουν την περίσσεια νερού από την κερήθρα, προκαλώντας αερισμό με τα φτερά τους. Έτσι, το παχύ, κολλώδες υγρό, που προκύπτει, είναι αυτό που ξέρουμε ως μέλι.

Ποικιλίες ελληνικού μελιού

Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι έχει διαφορετική γεύση, χρώμα, πυκνότητα, άρωμα και σύνθεση σακχάρων. Η πλούσια ελληνική χλωρίδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία από ποιοτικά  μέλια, που ξεχωρίζουν παγκοσμίως για τη γεύση και το άρωμα τους. Τα βασικά είδη περιλαμβάνουν το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο και μέλι από ελάτη, καστανιά και άλλα φυτά και εσπεριδοειδή.

Θρεπτική αξία και αυθεντικότητα μελιού

Επίσης, το μέλι αποτελεί καθημερινό σύμμαχο για την υγεία μας, καθώς διαθέτει πολλά θρεπτικά διατροφικά συστατικά. Μερικά από αυτά είναι υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, μία κουταλιά της σούπας (21g) περιέχει περίπου 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες. Επομένως, το μέλι αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή.

Πώς ξεχωρίζουμε το αγνό μέλι

Η γνησιότητα του μελιού είναι σημαντική για την ποιότητα του. Εσείς πρέπει να ελέγξετε την ρευστότητα και αλλιώς να προσθέσετε νερό. Για την αξιολόγηση της ρευστότητας, θα πρέπει να κινήσετε το βάζο. Αν το μέλι είναι παχύρρευστο με χαμηλή υγρασία, τότε έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Όσον αφορά την δεύτερη μέθοδο, θα πρέπει να βάλετε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με νερό. Αν υποστεί διάλυση, τότε πιθανόν να είναι νοθευμένο με γλυκόζη ή σιρόπι ζάχαρης. Αν όμως καθίσει ακέραιο στον πάτο του ποτηριού, τότε είναι αγνό.